Jak se správně starat o psí srst

Psí srst je důležitou součástí jejich zdraví a pohody. Srst chrání psy před chladem, horkem,
sluncem, parazity a zraněními. Proto je potřeba ji pravidelně čistit, kartáčovat a stříhat. V
tomto článku vám poradíme, jak se správně starat o psí srst podle jejího typu a délky.

ČIŠTĚNÍ PSÍ SRSTI

Psí srst je třeba čistit nejen kvůli jejímu vzhledu, ale také kvůli prevenci nemocí a infekcí. Psí srst totiž může být znečištěná nečistotami, blátem, krví, slinami, močí, výkaly nebo zbytky potravy. Tyto nečistoty mohou podporovat růst bakterií, plísní, kvasinek nebo parazitů, které
mohou způsobit záněty, svědění, vypadávání srsti nebo alergie.

Čištění psí srsti spočívá v jejím mytí a sušení. Mytí psí srsti by se mělo provádět podle potřeby, obvykle jednou za 2 až 6 týdnů. Při mytí psí srsti je důležité používat speciální šampony pro psy, které jsou přizpůsobené jejich pH a nevysušují jejich kůži. Šampon by se měl dobře napěnit a důkladně vymýt zvířecí (živou) vodou. Při mytí psí srsti je třeba vyhnout se kontaktu s očima, ušima a nosem psa. Pokud se šampon dostane do těchto citlivých míst, je třeba je okamžitě opláchnout čistou vodou.

Sušení psí srsti je také důležitý krok, který by se neměl podceňovat. Mokrá srst totiž může být ideálním prostředím pro růst mikroorganismů, které mohou způsobit zápach, podráždění nebo infekce. Sušení psí srsti by se mělo provádět ručníkem nebo fénem. Ručníkem by se měla srst jemně vytlačit a poté osušit. Fénem by se měla srst sušit na nízké teplotě a vzdálenosti, aby se nepoškodila kůže nebo srst. Při sušení psí srsti je třeba dbát na to, aby byla srst zcela suchá, zejména v místech, kde se tvoří záhyby nebo kde je srst hustší.

čištění psí srsti


KARTÁČOVÁNÍ PSÍ SRSTI

Kartáčování psí srsti je další nezbytnou součástí její péče. Kartáčování psí srsti pomáhá odstraňovat odumřelé chlupy, prach, nečistoty, uzly nebo cizí předměty, které se mohou zachytit v srsti. Kartáčování psí srsti také podporuje prokrvení kůže, zlepšuje lesk srsti a posiluje vztah mezi psem a majitelem.

Kartáčování psí srsti by se mělo provádět podle typu a délky srsti. Obecně platí, že čím je srst delší a hustší, tím častěji je třeba ji kartáčovat. Pro kartáčování psí srsti je třeba používat vhodné nástroje, jako jsou kartáče, hřebeny, stříhací nůžky nebo strojky. Tyto nástroje by měly být čisté, ostré a bezpečné. Při kartáčování psí srsti je třeba postupovat opatrně a šetrně, aby se nezranila kůže nebo srst. Při kartáčování psí srsti je třeba začínat od hlavy a postupovat směrem k ocasu, přičemž je třeba věnovat pozornost oblastem, kde se srst snadno zamotává, jako jsou uši, krk, podpaží, břicho, tlapky nebo ocas.

KARTÁČOVÁNÍ PSÍ SRSTI

STŘÍHÁNÍ PSÍ SRSTI

Stříhání psí srsti je posledním krokem v její péči. Stříhání psí srsti může být nutné z estetických, hygienických nebo zdravotních důvodů. Některá plemena psů mají srst, která neustále roste a potřebuje pravidelné stříhání, aby nebránila pohybu, vidění nebo dýchání psa. Jiná plemena psů mají srst, která se mění podle ročního období a potřebuje stříhání, aby se přizpůsobila teplotě a vlhkosti prostředí. Někteří psi mají srst, která je náchylná k tvorbě uzlů, záhybů nebo zánětů a potřebuje stříhání, aby se zabránilo komplikacím.

Stříhání psí srsti by se mělo provádět podle plemene, typu a délky srsti. Pro stříhání psí srsti je třeba používat speciální nástroje, jako jsou nůžky, strojky, nůžky na uši nebo nůžky na drápky. Tyto nástroje by měly být čisté, ostré a bezpečné. Při stříhání psí srsti je třeba postupovat opatrně a šetrně, aby se nezranila kůže nebo srst. Při stříhání psí srsti je třeba dodržovat standardní úpravu pro dané plemeno, pokud nejde o individuální preferenci majitele. Při stříhání psí srsti je třeba věnovat pozornost oblastem, kde je srst náchylná k znečištění nebo zranění, jako jsou oči, uši, nos, tlapky nebo konečník.

STŘÍHÁNÍ PSÍ SRSTI